2014. március 31., hétfő

Hajnali négykor keltünk

Ekkor ébredt Lili lázasan. Hatkor le is jöttünk, de addig is csak szenvedtünk, aludni már nem sikerült. Attila kidobott minket az oviban, átöltöztettem Pannit, Dodi addig elkészült ügyesen. Ezután Lilivel elsétáltunk az orvosig. Szerencsére hamar végeztünk nem volt előttünk senki. Doktornő ellenőrizte a vizeletet, már nyoma sem volt a kiszáradásnak, nem is kell csak orrcsepp és C vitamin. Hazasétáltunk, Lili jókedvű volt és láztalan. Itthon rajzolgatott, mesét néztünk, én közben elkészítettem az ebédet. Egészen jó étvággyal evett a kisasszony. Délután befejeztünk a takarítást a szobájukban, ami az ablak javítása után maradt. Ezután főzött nekem ebédet a kiskonyhájukban. Aztán az igazit is birtokba vettük és készítettünk egy kis sütit. Kártyáztunk is, de akkor már kezdett nyafogni Lilus, semmi sem volt jó, ment fel a láza újra. Szerencsére a lázcsillapítóval 38 körül tartható a hője. Dodika elment úszni Ildiékkel, Panka homokozott egy kicsit, addig én kiteregettem  az udvaron. Aztán Lilinek már csak az ölemben volt jó...reméljük ma éjszaka már kicsit többet tudunk pihenni, mert én kezdek fáradni egy cseppet.
Mindenesetre nagyon örülök, hogy itthon vészeltük át a tegnapi napot/éjszakát. Lehet, hogy én nyugodtabb lettem volna a kórházban és talán hamarabb jobban lett volna fizikailag Lili is, ha lemegy egy infúzió, lelkileg viszont nem lett volna neki jó. Itthon nagyobb biztonságban érezte magát és nagyon fegyelmezetten betartotta, amit ígért a kórházban.
Remélem a többiek megússzák!

2014. március 30., vasárnap

Ügyelet, kórház, otthon

15:00
Hát ezt a napunkat biztosan nem így képzeltük.
Éjjel kettőkor Lili lázasan ébredt, átvittem hozzánk, lázat csillapítottunk, kínlódtunk reggelig. Délelőtt lázcsillapítás és hűtőfürdőzés mellett 39,2 alá nem sikerült letornázni a lázát és amikor dél körül negyven fokos lázzal sírt a kanapén, akkor az ügyelet mellett döntöttünk. Vírusfertőzés, néztek vizeletet, kezd kiszáradni, gazdagabbak lettünk egy kórházi felvételi papírral. Szegény Lili teljesen kétségbeesett, az infúzió és a bent alvás hallatán, és nem tagadom én sem voltam felhőtlenül boldog. Becsattogtunk a kórházba, ahol szerencsére ismerősbe botlottunk és előadtuk a bánatunkat, miszerint mi nem igazán szeretnénk maradni, Lili fűt-fát ígért, hogy inni fog. Végül a doktornővel egyeztetve hazajöhettünk úgy, hogy estig meg kell innia másfél liter vizet, ha nem sikerül, akkor jelentkeznünk kell a kórházban.
Sajnos egyelőre a víz áll nyerésre, pedig az egész család azon küzd, hogy igyon. Most éppen lejjebb ment a láza a bent kapott gyógyszertől, evett is pár falatot, talán átvészeljük az estét/éjszakát.
18:00
láz 39,3, kb 7 dl folyadék
20:30
láz 38,1, 1,5 l folyadék
Nagyon keményen küzdött, hogy lemenjen és bent is tartsa, de sikerült! Örülök, hogy bevállaltuk itthon és nem kínoztuk a kórházban, még nem vagyok teljesen nyugodt, de talán most már nem lesz semmi baj!

2014. március 29., szombat

Élménynap

Reggel korcsolyázni mentünk, szuper volt, mert nagyon kevesen voltak kivételesen. Már csak április 30-ig lesz sajnos jég, nyáron átnyergelünk majd a görkorira azt hiszem. Kori után megejtettünk egy gyors bevásárlást és Attila kidobott bennünket Börgöndpusztán az állatsimogatóban. Ott töltöttük a délelőttöt, amíg Attila itthon dolgozott a nagyok ablakán. Lecsiszolta, lefestette, szép lesz újra.
Mi remekül éreztük magunkat megint, vannak új állatok, nagyon jó idő volt szerencsére.












 A lányok szerint ő pipe a kakas és pipe népmeséből és itt nem is kökényt, hanem vadkörtét nyelt :-)























Lili jól elfáradt, így Anyuéknál az ebéd nem sikerült éppen a legjobban.
Ebéd után az összes gyerekem elaludt. Az összes! Nem is tudom, mikor volt ilyen utoljára. Egy pillanatra át is futott rajtam valami rossz érzés Lilivel kapcsolatban, de aztán elhessegettem. Negyed négykor kakaóval ébresztettem a társaságot, csinibe öltöztettem őket, és elindultunk az Alma koncertre. A Művészetek Házánál bevettük még Lillát a társaságba és bevonultunk a terembe. Először leültünk a harmadik sorba, de aztán bemelegedtek a csajok és elvonultak táncolni. Lili kivételével, aki szó szerint melegedett és fél óra után már a csillogó szemeiből is láttam, hogy lázas. Azért ő is bulizott egy kicsit az ölemben, de mikor elindultunk hazafelé már mondta, hogy fáj a feje. Itthon majdnem harminckilenc fokos lázat mértem neki, most lázat csillapítunk és meglátjuk, hogy holnap kell-e ügyeletre menni, vagy kibírjuk hétfőig, a saját doktor nénink rendeléséig. Ezt a részt kihagytuk volna a mai napból...











2014. március 28., péntek

Hétköznapok

Kedden megint egyel többen értünk haza, mint ahány gyerkőcöt az oviból hazahoztam. KisKari csatlakozott hozzánk. Már hívtuk korábban is, de eddig nem mert eljönni egyedül, most a csajok rábeszélték. Jól elvoltak, játszottak szépen, abból volt egy kis probléma a végén, hogy keveset voltak az udvaron, Karola inkább ott játszott volna, a csajok meg mindenképpen szerették volna megmutatni a birodalmukat, így kicsit szomorúan ment el Kari, amikor jöttek érte. Bent gyurmáztak egy jót, miután mindent szétpakoltak megnéztek.




Szerdán okoskodóra mentünk, Panka is kikönyörögte, hogy bent maradhasson. Márti szerint ügyes volt, próbált neki adni külön játékot, de persze nem lehetett kizárni a nagyok "tanulásából", így részt vett mindenben és legközelebb is menni akar. Szóval jövő héttől három okoskodóm lesz. Este Anyu fektette le őket, mert mi mentünk a színházba. Nekem összességében tetszett a darab, bár voltak hiányosságai.
Csütörtökön Ildiékkel jöttünk haza és a csajok Lillát hozták magukkal, főzőcskéztek odafent, aranyosak voltak. Miután elment a csajokkal még nekiálltunk virágoskertet alkotni és kekszet sütni. Imádnak gyúrni, szaggatni. Dodóka eléggé elfáradt a végére és csúnyán összevesztünk a pakoláson. Állandó vitaforrás ez nálunk, többnyire ő az aki kihúzza magát a pakolás alól. Lili szívesen rakodik, sokszor magától is nekiáll, Panyó szívesen csapódik Lilihez ilyenkor, bár azért vele is kell veszekedni néha e miatt. Dorka az akinek ilyenkor sürgősen pisilni kell v. szomjas lesz és addig húzza, amíg a többiek készen nem lesznek. És persze ő az aki, nem is játszott vele, nem ő vette elő stb. Most nekem sem volt jó napom, elfáradtam estére és nem engedtem, ott állam felette és addig nem jöhetett le, amíg a neki kiszabott részt össze nem pakolta, ezen nagyon kiakad és a végén már minden baj volt, fürödni sem akart, nem akart utolsónak kiszállni (a többiek ekkora már rég a kádban voltak), a végére már én is utáltam magamat, amiért nem hagytam békén...
Persze ilyenkor jön a Lilitől tanult, akkor te engem már nem is szeretsz...
Valahogy mostanában egyébként nagyon nem találja a helyét, az oviban Borka igyekszik kiszorítani Lili mellől, mert Dorka nem hagyja magát úgy irányítani, ahogyan ő. Bár mostanában úgy veszem észre, hogy Lili is egyre inkább kiáll magáért, már nem is annyira nagy a barátság, éppen valamelyik nap mondta, hogy már nincsenek annyira jóban. Mindenesetre Dorka úgy érzi, hogy Lilinek kevésbé fontos ő és ez nagyon rosszul esik neki, de otthon pl. Dorka az aki sokszor kizárja magát a többiek játékából, mert mások az elképzelései és inkább nem áll be, ha nem úgy van, ahogy ő akarja. Nehéz ügy egyébként ez az ikresség, van közöttük egy különleges kötelék, amit hol az egyik hol a másik húzna szorosabbra, emiatt szinte állandó kötélhúzás van most közöttük. Nagyon érdekes egyébként, hogy reggelente már a helyi járaton együtt utazok egy sráccal, egészen Pestig és most egymás mellett ültünk és beszélgettünk, kiderült, hogy van egy egypetéjű ikertesója és egészen érdekes dolgokat mondott arról, hogy milyen belülről megélni az ikerséget. Azt hiszem lesznek még kérdéseim hozzá!
Amúgy meg teljesen beszippantott Stephen King Setét Toronyban alkotott világa, Attila letöltötte nekem e-book-ban és reggel és délután is bújom a buszon.
A nagyoknak Szív kincsesládája program van az oviban, a szívről tanulnak, a heti versük is orvosos.

Demény Ottó: Doktorbácsi

Kérek egy kanalat,
mondja szépen: ÁÁÁ,
a lázmérőt bedugjuk a hóna alá.
Maga kérem nagybeteg,
biztos megint beevett.
Öblögessen, borogasson,
bújjon a dunyhába,
ha reggelig nem köhög,
mehet óvodába.

A múlt hetit is bebifláztuk, Lilivel sokat gyakoroltuk a kádban.

BALATONPARTON

Balatonparton
a nádi világban
megbújtam egyszer,
s csodaszépet láttam:
bóbitás nádon
nádiveréb-fészket,
sásbokor alján
kis vizicsibéket.
Vadruca moccant,
topogott a vízre,
barna liléit
vízi útra vitte.
Senki se látta,
csak magam csodáltam,
ott a vízpartján
még sokáig álltam.
Játszott a nádas
széllel és derűvel,
s hazaindultam
nádihegedűvel.

Pankáék is tanulnak ezt-azt az oviban.

Ma a szív kincsesláda program keretében a Lepke csoportosok körülrajzoltak egy kisgyereket, mert be szerették volna rajzolni a szívet és az ereket, de mindenki túl nagy volt a csoportban, nem fértek rá a papírra. Így kölcsönkérték Pankát a Nyusziból és őt rajzolták körbe, aki ettől nagyon boldog volt :-)

2014. március 26., szerda

Panka és az ovi III.

Nem, még mindig nem szereti, reggelente úgy kell belökni az ajtón. Két-három kisgyerek húzza bentről, Attila tolja kintről, még egy ölelés, még egy puszi, úgy siessen anya, mint egy szárnyas egyszarvú.
Minden este megkérdezi, hogy másnap kell-e még menni, még hányat és még fél álomban is mutatja a kis kezén, hogy ugye már csak ennyit...
Minden alkalmat megragad, hogy közölje, hogy nem szereti, nem akar menni.
Ugyanakkor Ivett szerint napközben jól érzi magát, vannak már barátai és éppen tegnap mondta, hogy van egy kislány, akit nagyon határozottan irányít. Na ja, továbbadja, amit otthon kap a nagyoktól :-) Múlt héten pénteken én is meglestem az udvaron, ahol két-három kislánnyal fogócskázott, a gyerekek nagyon szeretik.
Mesélni soha nem mesél arról, hogy mi történik vele napközben, de mondókákat, verseket hallunk tőle rendszeresen, tehát részt vesz a csoport életében.
Ma reggel megállította egy anyuka Attilát, hogy árulja el, hogy hol lakunk, mert megkérdezte a kisfiát, hogy kit szeretne meglocsolni húsvétkor és ő Pannát mondta.
Szóval úgy néz ki, hogy idén nem menekülünk el, hanem várjuk a fess fiatalembereket :-)

2014. március 25., kedd

Fotózás 2014


Berzay Fotó 2014
nyers képek

Angry Birds





 Tesós






Anyás



 Dorka






 Panna







 Lili







 Iskolába készülős














 Nyalókás




 Angyalos


 fotózás végi lazítós


És most választanom kellene hatot :-)