2013. december 30., hétfő

Karácsony 2013

Kicsit kapkodósra sikerült idén az év vége, mert még 21-én is dolgoztam, így 22-23-a főként takarítással telt. 23-án délelőtt még Balatonfüreden is voltunk, Lilit vittük az akupunktúrás kezelésre. Utána megnéztük Veszprémben a karácsonyi vásárt, de nem voltunk elájulva tőle. Este előkészítettem a másnapi ebédet is, hogy ne kelljen egész nap a konyhában állnom. Aszalt szilvával töltött baconba göngyölt pulykamellet készítettem. Ill. őszibarackos sajtosat krumplipürével. Előtte hagymaleves volt, ezt mindenki szereti nálunk.
Este miután letettük a lányokat Attila bevonszolta a fát és feldíszítettük. Kicsit ritkásan rendelkezett ágakkal, Attila meg is sértődött, amikor kinevettem a talpba állított fenyőt, pedig szólt előre, hogy nekem nem fog tetszeni, de azt mondta, nem volt szebb. Végül mire felaggattuk rá a díszeket, egészen pofás lett a végeredmény. Alávarázsoltam az előző éjjel becsomagolt ajándékokat.
Reggel nyolc körül ébredtek a csajok, nagyon tetszett nekik a fa, főleg Panninak, többször is elmondta, hogy milyen szép. Nagy bontogatás kezdődött, majd kis szomorúság Lili részéről, mert nem volt a fa alatt az áhított Jojo nyuszi. Mondta is, hogy NAGYON UNCSI EZ A KARÁCSONY, MERT NEM HOZOTT A JÉZUSKA JOJO NYUSZIT. Sajnáltam édesemet, de nem fogok két éveseknek való ajándékot venni neki…

Végül aztán el is felejtette, kipróbáltuk az új társasokat. Játszottunk a playmobilos lovakkal. Egészen jól ebédeltek is, délután pedig folytatódott a játék, estig. 





25-én Attila szüleihez mentünk, a szokásos halászlé (és egyebek, mert a Mama mindig lakodalommal készül az unokáknak) ebédre. Itt is megvolt a bontogatás, fogyott a szaloncukor a fáról. Mi mióta gyerekek vannak, a fa alá tesszük egy tálban, de sokkal érdekesebb a mamánál letépkedni a felkötözöttet.



Délután anyuékhoz csatlakoztunk, ahol már ott voltak tesóék is. Sophie kiskutyát kapott karácsonyra, így vitathatatlanul Miley volt a nap(ok) sztárja. Jól eljátszottak az unokatesók egymással is, szerencsére. Ajándékdömping itt is megvolt, kaptak klassz társasokat, lovacskákat, amik járnak is.







A hagyományokkal szakítva 26-án nem mi mentünk Enyingre Marikához és Vikihez, hanem Apu elhozta őket, Attila pedig hazavitte délután. Ismét rengeteg ajándék volt, még az elmaradt mikulást is hozták a csajoknak. Kaptak nagyon klassz gyurmaformázó készletet, egy-két darabot már ki is néztem a tortázáshoz.


27-én játszottunk a sok új játékkal, gyurmáztunk, agyagoztunk. Délelőtt bevittük Esztiékkel a négy csajt a városba levegőzni egyet, sétáltunk a belvárosban. Kaptak trombitát és álarcot szilveszterre, ettek kürtős kalácsot. A kocsihoz visszafelé jó nagy zajjal voltak, kiűzték az ártó szellemeket. 








Este anyósomékhoz vittük a lányokat aludni, mert Group’n’Swing koncertre mentünk Attilával a MOM Kulturális központba. Kicsit felemás élmény volt, a zenekar túl volt hangosítva, sokszor elnyomta az éneket, de azért a zenei része jó volt, a körítés nem kellett volna, nekünk nem jött be.
Reggel viszonylag korán mentünk a lányokért, hogy még tudjanak játszani Sophieval, aki ebéd után hazaindult.  
Ezután pár pihenős nap következett, hétvégén lovaglással. 30-án Ádival és Andrissal a játszóházban tomboltak a csajok, Lillával kiegészülve. Kora délután Ildiéknél voltunk karácsonyozni kicsit, akik két utazás között hazaugrottak. Itt is klassz ajándékokat kaptak és egyre jobban tudnak együtt játszani.




2013. december 21., szombat

Utolsó úszás 2013-ban

Dorka szája meglepően gyorsan gyógyul, így ma elmerészkedtünk az usziba is. Nem akartuk kihagyni az idei utolsó edzést. Átadták a csajok az ajándékot Móninak. Lili a végére kicsit nyafogott, nagyon fázott már.
Nekem ma céges bulim volt, olyan nem hivatalos - mert az holnap lesz - folyosó-party :-)
Kicsit kétségbe vagyok esve, hogy mi lesz a karácsonyi ajándékokkal, mert elég csehül állok a saját készítésűekkel, ma éjjel forraltbor-zselét főztem. Attila szerencsére ma már nem dolgozott, így van már karácsonyfánk, az udvaron pihen.

2013. december 18., szerda

Baleset

Hétfőn hazafelé sétáltunk az oviból, mindhárom csak kezében bot, már majdnem otthon voltunk, amikor Dorka visítva hátra fordul és szó szerint dől a szájából a vér. Halálra rémültem, mert nem láttam, honnan jön, azt hittem a torkát v. a szájpadlását szúrta meg. Végül kiderült, hogy a nyelvét hasította fel, jó fél centi hosszan, nagyon csúnyán. Közben Lili és Panni is rázendítettek, mert megijedtek, ráadásul Lili nem bírja a vért sem. Dorka rettenetesen meg volt ijedve, mert érezte, hogy lifeg egy darab a nyelvén, és üvöltött, hogy le fog esni a nyelve. Próbáltam megnyugtatni őket és valahogy hazavonszoltuk magunkat.
Itthon kapott fájdalomcsillapítót, jégkockát szopogatni, de hála az égnek, mire hazaértünk el is állt a vérzés. A véres cuccokat gyorsan bedobtam a mosógépbe és elővettem az előző este begyúrt mézes tésztát, nekiálltunk szaggatni, hogy eltereljem a figyelmüket. Egészen jól bevált. Öt percenként azért megkérdezte, hogy biztosan megvan-e még a nyelve és tuti, hogy nem fog-e leesni.
Kedden ovi után elmentünk a doktor nénihez, kapott antibiotikumot, vasárnapig szedni kell. Vettünk tantum verde-t öblögetni. Nekem hihetetlen, hogy milyen gyorsan gyógyul egyébként, tényleg szörnyen csúnya seb volt. Enni is tud szerencsére és már a kedve is jó.
Elképzelni sem tudom egyébként, hogyan sikerült neki, egyenes úton mentünk, nem botlott meg, nem esett el.

2013. december 15., vasárnap

Harmadik adventi hétvége

Szombaton reggel nagy legózásba kezdtünk. A lovastáborral és a két adventi naptárral már egész helyes kis város építhető, szeretnek vele játszani a csajok.



Tizenegyre mentek lovagolni a csajok Anyuékkal, én meg kicsit rendbe szedtem a lakást, már nagyon ráfért, hét közben egyszerűen nincs időm semmire, maximum egy-egy porszívózásra, ha már nagyon aktuális. Délután Pankát elaltattam, ikrek Anyáéknál játszottak kicsit. Nagyon nehezen alszik már el a kisasszony, nem akar lemaradni semmiről. Egy dolog van, ami beválik, a hinta.
Ébredés után, a csajokkal kiegészülve folytatódott a Mikulás a lovastanyán többfelvonásos legómese. Aztán lassan készítenem kellett a csajokat, indultak Anyuékkal a Kákics táncházba. Mi nem tudtunk most velük menni, más programunk volt, Győrbe készültünk. Mondhatom, hogy szokásos decemberi programunkra a Boogie fesztiválra.  Eszméletlen volt, főleg, hogy első sorban ültünk, pont Balázs zongorája mögött, néha tátott szájjal néztem a kezét. Szép leszek a koncertfelvételen :-). Utána beültünk még az ilyenkor szokásos mekis beszélgetésre, aztán indultunk hazafelé, nem maradtunk a táncos bulira, mert Attila fáradt volt.
A lányok Anyuéknál aludtak, így reggel volt egy kis nyugi, persze nem sokáig. Mikor átmentem a csajokért még a reggeli mesét nézték, mondtam Anyunak, hogy szóljon, ha vége és jövök értük. Dorka és Panni végül jöttek, de Lili be akart fejezni még valamit, így átjöttem a többiekkel. Persze nem szóltak, hogy vége és Lilkó teljesen megsértődve jött haza, hogy otthagytam. Olyan hisztibe hergelte magát, hogy fel kellett vinnem a szobájába és mondtam neki, hogy nem jöhet velünk a Hetedhét Játékmúzeumba. Dorkával és Pannival indultunk el végül, mert muszáj megfogni valahol Lilit és sajnos én sem vagyok következetes, mert mindig megsajnálom a végére. Most erős voltam és hármasban mentünk. Közben meg a szívem szakadt meg érte, főleg mikor felhívott és zokogott a telefonba, hogy ő is szeretne utánunk jönni és többet nem csinál ilyet. Sajnáltam, de erős maradtam és Dorkáékkal alkottunk csak. Ilyen kerámia szépségeket festettek.



Ott volt Levi is
A végén persze játékra is jutott idő

Attila szüleinél ebédeltünk, aztán Attilával megszöktünk egy kis bevásárlásra, végül pedig a délutáni adventi műsorra mentünk a városba. A Mits család volt a színpadon és nagyon szuper kis gyerekműsort adtak.
 Erdő szélén házikó
 A színpadon is

Panka odafelé elaludt, így az első húsz percet a vállunkon aludta végig. Kicsit kába volt egy darabig még ébredés után is.


2013. december 13., péntek

Keddtől péntekig

Rohannak a napok és velük mi is, nagyon várom már a Karácsonyt. Egyrészt, mert már nagyon nehezen bírom, hogy ne adjam oda az ajándékokat :-). Másrészt jó lesz az a kis nyugi, pihenés mindenkinek.
Kedden ovi után sütit sütöttünk a csajokkal, vettem egy új formát, kipróbáltuk. Nem az igazi, mert nehéz kiszedni a formából, főleg a csajoknak, de azért megküzdöttünk vele.

Szerdán usziba rohantunk ovi után, Pankának jó napja volt, mert ott volt Móni kislánya és így Panka szinte végig vízben volt, nagyon helyesek voltak együtt. Jól elfáradtak, itthon Dorka összekapott valamin Pannival és felment a szobájába duzzogni. Mikor pár perc múlva felküldtem érte Lilit, azzal jött le, hogy betakargatta és lekapcsolta a villanyt, mert alszik. Így Dodi kihagyta a vacsit és a fürdést is, még jó, hogy az usziban lezuhanyoztak.
Másnap mondtam neki, hogy Te aztán jól elaludtál az este. ÉS NEM IS VACSORÁZTAM?!?!

Csütörtökön Lili pszichológusához kellett mennem, előtte volt egy kis időm, megvettem a cserepeket, búzát és még pár apróságot a karácsonyi készülődéshez. A lányokért Attila Anyukája ment az oviba. Este még megfestettük a cserepeket, száradás után át is lakkoztam.

Pénteken ismét uszodás nap, megint nem kellett este sokáig altatnom senkit. Miután hazaértünk elültettük a Luca búzát.





Dorka újabb hódolót szerzett, ajándékot is kapott :-)

Ezt pedig még a múlt héten készítette neki Ádi.


Apu nagy meglepetést okozott a lányoknak a héten, azóta új színnel gazdagodott a lovaglós játék itthon.